header blog
  • Start
  • Boekrecensie: Hoe we de wereld kunnen genezen

Boekrecensie: Hoe we de wereld kunnen genezen

Filosoof Frédéric Lenoir heeft een boek geschreven, in 2014 al, over hoe hij ziet hoe wij allemaal de wereld kunnen genezen. In ‘Hoe We de Wereld Kunnen Genezen’ vertelt hij vanuit een filosofisch standpunt hoe het gekomen is dat we in een crisis zijn beland. Hij noemt het een systeemcrisis, een aaneenrijging van verschillende crises. Een economische, een monetaire, een sociale en een milieucrisis. En als je het mij vraagt, zijn we nog steeds niet helemaal uit de crisis, ‘men’ wil wel dat we dit geloven zodat ‘we’ weer geld gaan uitgeven.. daarom vind ik dit boek nog steeds actueel.


Bronvermelding: klik op de cover van het boek om het, zo je wilt, te bestellen bij bol.com – dit is geen affiliate, enkel een simpele verwijzing…


In deel 1 gaat hij terug tot en met de oertijd toen we nog massaal jagers en verzamelaars waren. Op het moment van verstedelijking deed een munteenheid zijn intrede om het ruilen te vergemakkelijken omdat we dan waarden met elkaar konden vergelijken.

Wat mij bijzonder aansprak uit deel 1 is juist die opsomming van al onze ontwikkelingen, onze inventies en innovaties, onze groei in psychologische zin, in welvaart en in gemak. En de keerzijde laat hij ook treffend zien: niet iedereen doet mee in deze ontwikkelingen. En deze tweedeling (tussen arm en rijk, tussen mee doen en buiten de boot vallen, tussen meer en minder productie en consumptie, tussen arbeiders en investeerders/economen/bankiers, etc.) wordt manifester en manifester. Om uiteindelijk uit te komen in een mondiale afhankelijkheid en welvaartscrisis. Juist deze keerzijde maakt deel 1 tot een nagenoeg compleet overzicht van de wereldse ontwikkeling tot nu toe. Voor mij was dat een soort van geschiedenisles in optima forma en heerlijk compact en zowel humor- als liefdevol gebracht.


Logisch nadenken…

Deel 2 komt hij tot zijn antwoord op de vraag ‘Hoe we de wereld kunnen genezen’. Veel van zijn ideeën, zo niet allemaal, onderschrijf ik helemaal. Soms las ik mijn eigen gedachten terug… en ik ben er zeker van dat ik niet de enige ben hierin…logisch nadenken, wel zo logisch toch?

Zijn rode draad in het genezingsproces van de wereld draait om het consuminderen en om het hervormen van de financiële wereld. Dit door met mededogen, met respect, met gerechtigheid en met een holistische duurzame blik de wereld tegemoet te treden. Laat geld het resultaat zijn van arbeid en productie in plaats van dat het leidend is (of is het lijdend

Tjarda Dubois

Irisstraat 30
1214 ET Hilversum

T: 06 45 31 40 54
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK 32106097
BTW NL002072354B47

Social Media

Schrijf je in voor nieuwsbrief/blog

Algemene Voorwaarden | Privacy statement | © Dubois Mediation & Coaching