header blog
  • Start
  • Co-kinderschap houdt familiebanden intact

Co-kinderschap houdt familiebanden intact

“Vandaag is onze wisseldag. De kinderen zijn nog op school en hun vader is even terug naar zijn eigen plek. Ik ben benieuwd hoe ik het huis aantref. De komende dagen ben ik de thuiswonende ouder.” Tjarda Dubois en haar ex-man hebben bewust gekozen voor co-kinderschap bij hun scheiding. Zij doen aan ‘birdnesting’: het samen opvoeden van kinderen die onder het vertrouwde eigen dak blijven wonen, terwijl de ouders om beurten bij de kinderen in wonen. De kinderen hoeven dus niet heen en weer te pendelen tussen verschillende huizen en situaties.

 Co-ouderschap kennen we allemaal. De ouders maken zo goed en zo kwaad als het gaat afspraken over de omgang en verdelen de verantwoordelijkheden. Voor de kinderen is het schipperen. Elke keer weer je tas pakken, verkassen naar een ander huis naar een andere kamer, je aanpassen aan nieuwe situaties. Tjarda Dubois en haar ex-man deden dat bewust heel anders. Zij durfden het aan om hun twee jonge kinderen (destijds 10 en 12 jaar oud) in het vertrouwde huis te laten wonen en kwamen om beurten naar het huis. Ze wisselden dus zelf van plek. Ook dat is een hoop geregel en het vraagt veel flexibiliteit, maar dan vooral van de ouders. Voor de kinderen is er maximale stabiliteit. Scheiden kàn dus wel in harmonie. En het belang van de kinderen staat echt centraal en de familiebanden blijven zoveel mogelijk intact.

Vertrouwde omgeving

Voor de kinderen zijn er veel voordelen. Zij blijven op gewoon op één plek. Zelfde huis, zelfde kamer, zelfde spullen, zelfde vriendjes in de buurt, zelfde huisarts en ga zo maar door. Afspraken in het weekend lopen gewoon door. Verjaardagen en feestdagen worden gevierd zoals ze ook voor de scheiding gevierd werden. Altijd woont één van de ouders in het huis bij de kinderen. Het helpt natuurlijk wel als er heldere en praktische huisregels zijn. Wennen aan de nieuwe situatie gaat zo het makkelijkst. De kinderen komen veel minder in een loyaliteit-spagaat. De ouders kiezen immers voor hèn en blijven als ouders met elkaar in gesprek. Tjarda: “Vooral op school was het wel eens lastig uitleggen. Wat voor onze kinderen heel normaal was, bleek voor andere kinderen met gescheiden ouders heel anders te zijn. In het begin waren onze kinderen in verwarring door de reacties van anderen. Later vonden de vriendjes van onze kinderen het heel cool, dat wij als ouders steeds naar de kinderen kwamen in plaats van de kinderen naar één van de ouders”.

huisjes.jpg

Pendelende ouders

De ouders moeten natuurlijk ‘onder dak’ op de dagen dat zij niet bij de kinderen in het huis zijn. Tjarda Dubois vertelt “In het begin woonde ik regelmatig in een bed & breakfast. Mijn man was veel in de het buitenland en als hij in Nederland was woonde hij bij de kinderen. Dat was het voor ons het handigste en zo wisselden we elkaar af. Later kon ik zelf een appartement huren.” Dat pendelen kunnen ouders op veel manieren invullen, sterk afhankelijk van de persoonlijke situatie en uiteraard van de portemonnee(s). Het is lang niet altijd nodig om verschillende aparte huishoudens te gaan voeren. Tijdelijk onderdak bij vrienden of familie bijvoorbeeld of het huren van een seizoensplek op een camping is ook een oplossing.

Rol grootouders

Vaak zijn grootouders de dupe van een scheiding bij hun kinderen. Zij mogen de kleinkinderen minder zien en soms wordt het contact helemaal verbroken in de nieuwe situatie. Grootouders kunnen een heel belangrijke rol spelen bij co-kinderschap. Bijvoorbeeld door hun huis tijdelijk open te stellen voor de pendelende ouder. Of door financieel borg te staan bij tijdelijke huisvesting als dat nodig is. Maar ook door oppastaken te blijven doen. Tjarda geeft aan “Het geeft veel rust als opa’s en oma’s in beeld blijven bij de kleinkinderen, zodat niet alles anders wordt. De familie valt niet uit elkaar. Dat vraagt ook van de grootouders een gerichtheid op harmonie, ondanks het conflict.” Het kan zelfs betekenen dat grootouders hun loyaliteit naar het eigen kind tijdelijk opzij moeten zetten in het belang van de kleinkind(eren).

Financiële consequenties

Co-kinderschap heeft ook financiële voordelen. Tjarda: “De kinderen hoeven niet allerlei spullen dubbel te hebben. De boodschappen lopen gewoon door en er hoeft geen eten weggegooid te worden omdat de kinderen er tijdelijk niet zijn. De was doe je op 1 plek. Dat is lekker duurzaam. Het is erg belangrijk om de zeggenschap over het huis goed te regelen. De kinderen zijn immers nog minderjarig.” Bij het regelen van de financiën is de gerichtheid op harmonie een wezenlijke succesfactor. De financiële verplichtingen van de beide ouders moeten duidelijk op schrift staan. In het scheidingsconvenant moet bij het Ouderschapsplan worden vastgelegd wie wat doet met de kinderen. Dat gaat dan bijvoorbeeld over de betaling van vaste lasten, het doen van boodschappen, het zorgen voor de kleding van de kinderen. Bij een koophuis is het handig dat de ouders fiscaal partners blijven. Het overlijdensrisico bij de hypotheek moet zo geregeld zijn dat het voor de achterblijvende ouder betaalbaar blijft. Ook bij een huurhuis moet vroegtijdig heel goed regelen wat er gebeurt als één van de ouders wegvalt.

Positief en flexibel

Enorm belangrijk is de houding van de ouders bij een scheiding. Kunnen ze het aan om positief en flexibel te blijven? Tjarda: “Ik wilde absoluut niet in een vechtscheiding of in de bijstand terecht komen. Want dat zou de kinderen zeker niet helpen. De kinderen hebben immers niet om de scheiding gevraagd. We hebben als ouders steeds van jaar tot jaar gekeken wat het beste voor de kinderen was. Het is bij ons als het ware organisch gegroeid. De impact van de scheiding was daardoor voor onze kinderen veel minder groot.” Bij de scheiding krijgen kinderen die ouder zijn dan twaalf van de rechter een brief. Zij mogen aangeven wat ze vinden van de afspraken die er bij de scheiding over hen gemaakt worden. “Onze dochter was net nog 11 jaar, toen haar broer van 13 de brief van de rechter kreeg. En zij wilde ook persé aan de rechter laten weten dat zij het met de afspraken eens was, net als haar broer. Dat heeft zij toen in haar eigen woorden opgeschreven en toegevoegd aan de reactie van haar broer aan de rechter. Ik vond dat heel bijzonder,” vertelt Tjarda.

Lange termijn

Inmiddels zijn beide kinderen meerderjarig (respectievelijk 19 en 21). Ze wonen allebei nog steeds in het zelfde huis. De scheiding heeft geen negatieve gevolgen gehad voor hun middelbare school en beiden zijn bezig met een vervolgopleiding. Tjarda geeft aan: “Wij hebben vooral laten zien dat je in conflicten toch de harmonie kunt bewaren. Het gaat goed met de kinderen. We zijn steeds met elkaar in gesprek gebleven. En wij zijn als ouders blijven werken aan onze eigen levens.” Tjarda Dubois heeft inmiddels een eigen coachingspraktijk in Hilversum en begeleidt mensen bij levensvraagstukken.

Tjarda Dubois

Irisstraat 30
1214 ET Hilversum

T: 06 45 31 40 54
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK 32106097
BTW NL002072354B47

Social Media

Schrijf je in voor nieuwsbrief/blog

Algemene Voorwaarden | Privacy statement | © Dubois Mediation & Coaching