header blog
  • Start
  • Dialoog over Vrijheid

Dialoog over Vrijheid

VIJF VRIJHEDEN


Als coach en mediator ben ik groot voorstander van een holistische aanpak ten opzichte van een symptomatische aanpak, zeker wat de dialoog over vrijheid betreft. Daar bedoel ik mee, ik kijk liever naar het geheel, dat is in mijn praktijk het gezin of samenlevingsvorm (ja óók of zelfs juíst als mediator!), dan naar de afzonderlijke delen, dus de verschillende gezinsleden. Net zoals je je gezin van herkomst (waaruit je geboren bent) meeneemt naar je eigen gezin (hoeft niet perse met kinderen te zijn), neem je je huidige gezinssituatie ook mee naar je werk en sociale leven.

Tijdens mijn NLP opleidingen kwam ik de volgende wijsheid van Virginia Satir (1916 – 1988 / een Amerikaans gezinstherapeute) tegen. De eerste hyperlink verwijst naar een site met aantal van haar quotes en de tweede link verwijst naar de Wikipedia site over haar zelf en haar legacy.

Haar wijsheid drukte ze, onder andere want ze heeft nog meer beschreven en nagelaten, uit in:

 
  1. De vrijheid te zien en te horen wat hier is en niet wat hier zou moeten zijn, of was, of zal zijn.
  2. De vrijheid te zeggen wat men voelt en denkt en niet wat men hoort te zeggen.
  3. De vrijheid te voelen wat men voelt en niet wat men voelen moet.
  4. De vrijheid te vragen wat men graag wil hebben en niet altijd te wachten op toestemming.
  5. De vrijheid risico’s voor zichzelf te nemen en niet alleen maar te kiezen voor veiligheid zonder ooit in beweging te durven komen.

Deze vijf vrijheden klinken heel eenvoudig en heel wijs.

Hoe brengen we ze in praktijk?

En kan ik voor mezelf zeggen dat ik alle vijf vrijheden in volle vrijheid praktiseer?


In 2007 (jaar van NLP opleiding) was mijn reactie: “Nou nee, niet echt! Vrijheid 1 en 5 lukken me wel aardig, en voor vrijheid 2, 3 en 4 zal ik voor me zelf meer vrijheid gaan nemen om deze voluit te gaan doen!”

Nu, in 2018, kan ik oprecht zeggen dat ik alle vijf vrijheden toepas naar mijn eigen tevredenheid. Of dat altijd ten volste gaat, weet ik niet en is wellicht minder relevant. Of praat ik het nu naar mijn eigen situatie toe?

In hoeverre kun je zeggen dat je iets ten volste doet? Of ten diepste of ten oprechtste? Of mag je je zelf ook toestaan dat goed genoeg is goed genoeg? Zeker voor de perfectionisten onder ons toch?

Graag hoor, lees, zie ik jouw reactie, zodat we samen het dialoog op gang brengen over wezenlijke vrijheden en niet zomaar de ‘vrijheid van meningsuiting’ …
Als opening op het dialoog, breng ik graag in dat ik de Vrijheid om te ervaren wat Hier Nu is vertaal in dankbaar zijn voor de keuzes die ik gemaakt heb, intentioneel zonder spijt, zowel in privé als in werk situatie. Als ik mij dit zo realiseer, dan ontmoet ik in deze dankbaarheid alle vijf vrijheden, ze komen samen in mijn gevoel van erkenning en waardering over het leven waarin ik mijn eigen hoofdrol in speel.

Bij welke vrijheid voel jij je het meest senang? Laat een reactie achter!

Tjarda Dubois

Irisstraat 30
1214 ET Hilversum

T: 06 45 31 40 54
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK 32106097
BTW NL002072354B47

Social Media

Schrijf je in voor nieuwsbrief/blog

Algemene Voorwaarden | Privacy statement | © Dubois Mediation & Coaching