diensten

Mediation

Mediation heeft als doel om gezamenlijk een conflict te willen oplossen.

“Conflict ontstaat bij verschil van inzicht. Eigenlijk gaat het om verschil in uitzicht. Het conflict lijkt uitzichtloos en onoplosbaar. Soms wordt een conflict in je hoofd groter dan het is. En iedereen is gehecht aan het eigen standpunt. Terwijl de oplossing van een conflict vaak in het bekende midden ligt, het is de kunst om daar te komen waar het juiste midden is.”

Om het juiste midden te vinden zou je kunnen zeggen dat je eerst de beide uitersten wilt ervaren. Het is belangrijk dat je eerst de ander wilt begrijpen en daarna ontstaat er ruimte dat de ander ook jou begrijpt.

Een mediator faciliteert het (transformatieve) proces.

Zodat partijen bij het juiste midden uitkomen. Stelt de juiste vragen op het juiste moment aan de juiste persoon. Er ligt altijd iets onder dat gemeenschappelijk is.

Een conflict in een organisatie kan voor een mediation een hele puzzel zijn om te achterhalen waar de bron ligt, hoe het kan doorwerken doorheen de organisatie, hoe het conflict andere lagen binnen een organisatie kan beïnvloeden en hoe het dusdanig de partijen verdeeld kan houden.

Zoals een vlinder door een kleine beweging aan de ene kant van de aarde een grote storm aan de andere kant van de aarde kan veroorzaken, zo kan ook een medewerker een conflict veroorzaken op een geheel andere plek binnen de organisatie dan waar hij zich in werkelijkheid bevindt. Een mediator dient hiermee rekening te houden wanneer hij een conflict op de werkvloer in goede harmonie wil faciliteren. Onderdelen uit een systeem beïnvloeden elkaar wederzijds en ononderbroken.

Een probleem op de werkvloer of op het persoonlijke vlak kan zijn oorzaak hebben in het niet of niet consequent naleven van een van de principes waarop het systeem draait. Een medewerker kan thuis issues hebben en dat niet loslaten op de werkvloer. Hierdoor ontstaat een spanningsveld door onderlinge irritaties waardoor het principe van bijvoorbeeld geven en nemen in het geding komt.

Is het voor zijn collega’s duidelijk waar de bron ligt, namelijk thuis en niet binnen het team, dan kan het systeem op een soepele manier zijn evenwicht herstellen. Laat de medewerker echter na zijn collega’s deelgenoot te maken van persoonlijke issues, dan kan het ontaarden in een conflict...

Tjarda Dubois

Irisstraat 30
1214 ET Hilversum

T: 06 45 31 40 54
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK 32106097
BTW NL002072354B47

Social Media

Schrijf je in voor nieuwsbrief/blog

Algemene Voorwaarden | Privacy statement | © Dubois Mediation & Coaching