diensten

Mediation - Op het Persoonlijke Vlak

  • ik heb te vaak ruzie met mijn partner …
  • ik ervaar te veel conflict situaties met mijn kinderen …
  • thuis hebben we te veel ruzies over niets, tenminste dat vind ik …
  • we hebben een conflict met de buren …
  • geruzie in de familie over de afhandeling van de erfenis …
  • ik heb last van het gezeur van mijn ouders …
  • ik worstel met interne conflicten, over schuld en onschuld, over goed en fout…

Elk individu is onderdeel van een systeem, een element. Dit geldt voor zowel binnen als buiten de organisatiemuren. Elke reactie van een element uit een systeem kan een verandering in het gehele systeem bewerkstelligen. Als een individueel element in staat is door deze aanpak op basis van reflectieve vragen zichzelf voor dit deel te veranderen en van het conflict te leren, dan kan dit juist het gehele systeem positief beïnvloeden. Is een element zich hiervan bewust, dat er meer te winnen is dan enkel het eigen aandeel of het eigen gewin dan kan dit zomaar de conflictvaardigheid van de persoon zelf en van de gehele organisatie op den duur versterken. Niet alleen de conflictvaardigheid ook de conflictbestendigheid van een individu en van de organisatie.

Conflicten binnen een systeem met een groot belang voor een goede onderlinge verstandhouding binnen de relatie tussen medewerkers (of partners) hebben baat bij een transformatieve aanpak. Dit houdt in dat het doel van de mediation is om van je conflict te leren in plaats van het enkel op te lossen middels de onderliggende belangen te verzamelen en te versterken.

Bij een transformatieve aanpak is de insteek dat partijen zich durven te transformeren, of te wel te veranderen...

...je durft je te openen, je staat open voor de zienswijze van de ander en je kunt zo je gedrag naar de ander toe, bewust en zelf gekozen, aanpassen. Indien dit gebeurt, zal de ander zich ook naar jou toe openen. Zo verandert dan ook de onderlinge relatie. Hierbij is minder de nadruk op het onderhandelen en meer gewicht op het versterken van de mogelijkheden en het opnieuw verbinden met elkaar en met je gezamenlijke doel = empowerment.

Wanneer je je opnieuw verbindt dan ontstaat er een sfeer van begrip naar elkaar toe, begrip voor elkaars emoties, ervaringen, zorgen, behoeften, wensen = recognitiën. De ander zal zijn emoties dan gaan afzwakken.

Afzwakken van emoties is erkenning geven aan de emoties van de ander. Zo draag je bij aan het herstel van je eigen vermogen om je eigen aandeel aan het conflict op te lossen. 

Hebben we er wel dezelfde definitie van? 

En net als er zoveel verschillende type honden bestaan (het voorbeeld van het plaatje in je hoofd van een witte hond met zwarte vlekken… ) zo veel verschillende kanten kun je op met mediation.

Definitie Conflictbemiddeling op Wikipedia - Conflictbemiddeling (of mediation) is een interventie van een bemiddelaar om twee of meer personen, partijen of groepen die een geschil hebben met elkaar in gesprek te brengen teneinde onderling tot een oplossing te komen.

Methode A.A.R.D.E. maakt inzichtelijk hoe we op ons eigen gedrag kunnen reflecteren. 

Tjarda Dubois

Irisstraat 30
1214 ET Hilversum

T: 06 45 31 40 54
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK 32106097
BTW NL002072354B47

Social Media

Schrijf je in voor nieuwsbrief/blog

Algemene Voorwaarden | Privacy statement | © Dubois Mediation & Coaching