header reintegratie

Re-integratie

Re-integratie anno 2019 – wat is het meest cruciale dat je heel aan het begin van een re-integratietraject tegenkomt? Het rouwproces waar je kandidaat nog middenin zit. Zelf staat hij daar in eerste instantie niet zo bij stil dat emoties die bij een dergelijke ingrijpende verandering langskomen gelijk zijn aan rouwen. En dat benoemen als re-integratie coach/adviseur geeft daar ruimte aan, een gevoel van her- en erkenning, van gehoord en gezien worden, van begrip voor zijn situatie. Rouw om zijn verlies van niet alleen de baan of de functie, ook het verlies van ertoe doen, van een deel van zijn identiteit en het verlies aan een stuk zininvulling aan zijn dagpatroon.

Omgaan met verlies, met verandering vraagt om een mentaal wendbare grondhouding. Skills als nieuwsgierigheid zijn tegenwoordig noodzakelijk om jezelf, na je rouwperiode, weer opnieuw uit te vinden, om weer open te willen staan voor nieuwe ervaringen. Voor de oudere werkzoekende, begonnen met werken voor het digitale tijdperk, is meegaan met nieuwe ontwikkelingen vaak het verschil om mee te kunnen blijven doen. Hoe houdbaar je nog bent, is voor een groot deel toe te schrijven aan je vaardigheid om wendbaar met de huidige ontwikkelingen mee te bewegen. Een vastgeroeste houding ten aanzien van de huidige snelle marktwendingen gaat je niet verder helpen.

Hier ligt een invloedrijke taak voor de jobcoach, de loopbaancoach, de reintegratie coach/adviseur. Volgen en leiden zijn belangrijke instrumenten om je traject mee te beginnen.

Onlangs kreeg ik een boek onder ogen dat in mijn beleving een vrij breed scala aan onderwerpen de revue laat passeren dat je als werkzoekende tegenwoordig op je pad naar nieuw of ander werk onherroepelijk tegenkomt. De schrijvers van het boek, de broers Steijger, introduceren een nieuw concept in deze branche. In tegenstelling tot de algemeen aanvaarde opdracht als werkzoekende, en ook als werknemer, om continue duurzaam inzetbaar te zijn, geven zij daar een interessante wending aan: hoe wendbaar ben je als werkende en ook als werkzoekende? ‘ Wendbaar werken’ is de titel van het boek (uitgever Boom, 2019).

IMG 0708

Tjarda Dubois

Irisstraat 30
1214 ET Hilversum

T: 06 45 31 40 54
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK 32106097
BTW NL002072354B47

Social Media

Schrijf je in voor nieuwsbrief/blog

Algemene Voorwaarden | Privacy statement | © Dubois Mediation & Coaching