header blog
  • Start
  • Dilemma: drama in een driehoek

Dilemma: drama in een driehoek

Een aanvaring met je puber dochter. Jullie zitten op een verschillende planeet!

Je komt elkaar tegen, elk aan je eigen kant van de dilemma. Haar belang ligt duidelijk niet op het zelfde punt op de dilemma lijn als jouw belang. De eerste stip van de drama driehoek is gezet

Op een gegeven moment roep je: ‘Ik vind het niet fijn dat je zo reageert [op mijn goed bedoelde advies], ik ben je moeder, wie anders kan dit tegen je zeggen!’

Waarop je dochter antwoordt: ‘Ik heb je niets gevraagd en speel niet het slachtoffer!’ Waarop je je ontredderd afvraagt in jezelf ‘hu hoezo slachtoffer?’.

Ook al weet je als ouder heel goed dat het beter is om uit de woordenstrijd te blijven met je puber zoon of dochter, zit je er eenmaal in dan zit je er ook echt helemaal in, niets menselijks is je vreemd.

Het advies van mij als dilemma coach is toch: stap er dan zo snel mogelijk weer uit! Dat doe je door, in gedachten, uit de dramadriehoek te stappen.

De Redder, Het Slachtoffer en de Aanklager
de redder – de aanklager – het slachtoffer

De drama driehoek is een schema dat laat zien hoe je als persoon in een verhaal kunt stappen, dat van DE REDDER, DE AANKLAGER of HET SLACHTOFFER.

Ga ik terug naar het moeder-dochter dilemma, dan is het voorbeeld als volgt te vertalen:

  • je geeft je dochter een advies, een opmerking, een verwijt ‘he, heb je dat nu wel zo handig aangepakt, wellicht was het zó beter geweest…?’; -> de reddersrol.
  • het is op dat moment iets waar ze wellicht niet op zat te wachten (timing…);
  • ze ervaart jouw goedbedoelde advies als een terechtwijzing, een tekortkoming in haar eigen kunnen, dus ze hoort niet dat je het goed bedoelt maar ze hoort de aanklacht; ze zet jou daarmee in de aanklagersrol; -> de aanklagersrol.
  • dat kan door de toon, door je gezichtsuitdrukking, door haar gemoedstoestand, in ieder geval op iets wat bij haar in het verkeerde keelgat schoot;
  • in plaats van dat te zeggen, reageert zij pinnig ‘zeur niet zo, ik kan ook niets goed doen wat jou betreft’ ; -> de slachtofferrol.
  • je reageert dat je haar reactie niet op prijs stelt; -> slachtofferrol wordt gewisseld!
  • dit kan een tijdje zo doorgaan; jullie wisselen alle drie de rollen af, want beiden voelen jullie je aangevallen, klagen jullie elkaar aan en willen jullie ook alle twee dat het stopt, dus de situatie redden…
  • het kan echt ontaarden als jullie beiden je gelijk willen halen. Je gelijk willen halen dient geen enkel dilemma noch conflict!

Door als ouder uit deze DRAmadriehoek te stappen, kun je afstand nemen van de situatie.
Het conflict is op dat moment niet echt uitgepraat, het is er dus nog, alleen door er even geen energie meer in te stoppen, geef je als ouder jullie beiden de tijd om op adem te komen en daarmee in rustiger vaarwater.

GOMY9CQSvmjKLxigsfxg Attic 300x200

Het is goed wanneer ze dan desnoods stampend wegloopt, jij als ouder weet dat het sneller kan overwaaien als je je even niet meer laat meeslepen…

Een half uur later kun je er bij haar op terugkomen, de situatie in stukjes knippen en haar de verschillende rollen laten zien. Dat jullie op zo’n moment in alle rollen afwisselend stappen, schept dan een band waardoor de angel uit het conflict gehaald is.



Call-to-action: is het conflict of dilemma herkenbaar?
Wil je dat met mij delen?
Laat een bericht achter in onderstaand veld en je krijgt een gegarandeerd een reactie terug!

Tjarda Dubois

Irisstraat 30
1214 ET Hilversum

T: 06 45 31 40 54
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK 32106097
BTW NL002072354B47

Social Media

Schrijf je in voor nieuwsbrief/blog

Algemene Voorwaarden | Privacy statement | © Dubois Mediation & Coaching