header blog
  • Start
  • Jezelf management in relatie tot de Tijd

Jezelf management in relatie tot de Tijd

Op een dag verzorgde een trainer een workshop timemanagement (of te wel hoe manage ik mezelf in relatie tot de tijd) voor een groep managers. Vanachter z’n lessenaar haalde hij een grote glazen vaas te voorschijn. Hij pakte een doos met vuistgrote stenen, en vulde daarmee – voorzichtig!—de vaas tot aan de rand.

Hij keek over de rand van z’n bril naar de groep, en vroeg: “Wat denken jullie, is de vaas nu vol?”

De managers knikten.

“Hmm,” antwoordde de trainer.

Hij dook opnieuw achter z’n lessenaar, en haalde een zak met grind tevoorschijn. Hij mikte het grind in de vaas, schudde wat met de vaas zodat het grind tussen de grote stenen doorzakte en vulde op die manier opnieuw de vaas tot aan de rand.

Hij keek de groep aan. “Wat denken jullie: is de vaas nu vol, dan?”

De mensen uit de groep keken elkaar wat schaapachtig aan: “Eh… waarschijnlijk niet?”

“Klopt,” zei de trainer, en hij dook nogmaals naar beneden. Een zak met fijn zand kwam tevoorschijn, en daarmee werd de overgebleven ruimte tussen de grote stenen en het grind opgevuld.

Met opgetrokken wenkbrauwen keek de trainer naar de groep. De groep haalde de schouders op, en schudde het hoofd.

Grijnzend dook de trainer opnieuw naar beneden, en haalde een fles water naar boven. Met een theatraal gebaar draaide hij de dop er af en mikte de inhoud in de vaas. Tussen de grote stenen, het grind en het fijne zand was er nog ruimte genoeg voor het water.

“En, wat is de moraal van deze kleine demonstratie?” vroeg de trainer.

Klok 242x300Jezelf management in relatie tot Tijd

Eén van de managers stak z´n hand op en zei: “Hoe vol je schema is, er kan altijd nog meer bij?” “Nee,” zei de trainer, “dat is het niet. Het gaat er om dat als je begint met het water, dat je dan nooit genoeg ruimte overhoudt voor de grote stenen.”

Je agenda vol laten stromen met afspraken is de kunst niet. Het kost ons juist moeite om deze leeg te houden voor het onverwachte, voor rust en even niets hoeven doen.

Tijd voor jezelf inplannen is essentieel om te overleven in de rat race van tegenwoordig.

Alleen hoe doen we dat? Door te kiezen vanuit een bewuste mindset.

En wat is dat dan, een bewuste mindset? En hoe krijg je dat voor elkaar?

Door je zelf de allerbelangrijkste vraag te stellen (en ja, waarschijnlijk ook de aller moeilijkste) en waarmee je jezelf een groot cadeau doet met het antwoord:

wat is voor mij nu echt waardevol of belangrijk op dít moment om te doen of om niet te doen.

Keibloem 300x199Wat werkelijk wAARDEvol voor je is

De grote keien uit de metafoor staan voor de wezenlijke zaken in je leven. In de regel zijn dat je gezondheid, je familie, je vrienden, je werk, je dromen. Het is aan jou om te bepalen welke gebieden dat zijn. Laat deze gebieden met regelmaat van de klok terug keren in je agenda. Maak tijd voor je (schoon)moeder, maak tijd voor je sportmoment, maak tijd voor je muziekinstrument, maak tijd voor de schoonheidsspecialist, maak dus tijd voor wat bijdraagt aan jou welzijn. Tijd om te werken en tijd om te slapen zal echt zijn plek niet verliezen in je agenda. Die 1 keer 40 uur en 1 keer 56 uur (gemiddeld 8 uur werk en 8 uur slaap per dag) zal er door de bank genomen er wel van komen. Het gaat om de andere gebieden die belangrijk voor je zijn en die vaak ondergewaardeerd worden, voornamelijk door jezelf.

Kiezen vanuit een bewuste mindset houdt dan in dat je voordat je een keuze maakt, jezelf een aantal korte vragen stelt:

  • draagt dit (waarover ik te beslissen heb) bij tot wat ik belangrijk vind?
  • Zo nee, is dat erg op dít moment?
  • Zo ja, ga ik er dan voor?
Big five 288x300Tweede stap in groeiend bewustzijn is dat wanneer je wel weet wat belangrijk voor je is, je je ook hebt te realiseren dat het afspraken zijn die je maakt met jezelf. Dan ben je er ook zelf bij als je die afspraken laat overnemen door anderen. Omdat je jezelf op dat moment minder belangrijk vindt… of om welke reden dan ook.

Dit tweede aspect gaat over een tweede Big Five rijtje, namelijk je persoonlijkheidsdimensies.

In hoeverre ben je emotioneel stabiel, ben je mild naar jezelf, ben je extravert of introvert, ben je ordelijk voor jezelf of ben je autonoom in het maken van keuzes.

wAARDEvolle groet!

Tjarda Dubois

Irisstraat 30
1214 ET Hilversum

T: 06 45 31 40 54
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK 32106097
BTW NL002072354B47

Social Media

Schrijf je in voor nieuwsbrief/blog

Algemene Voorwaarden | Privacy statement | © Dubois Mediation & Coaching