header blog

Jong volwassenen

Jong volwassenen en keuzes maken

Ongelovig, wat hebben we een mooie tijd gehad met onze twee, nu jong volwassenen. Dat hebben we uiteraard niet altijd geroepen de afgelopen 20 (en 18) jaar. Dat zou niet gezond zijn geweest.. Men zegt wel eens (wie is men? Zijn we dat niet zelf?) dat je het als ouders nooit goed kunt doen... klopt en je kunt het ook nooit fout doen (vooropgesteld dat er in het extreme geval geen doden vallen...).

Het centraal examen is geweest, en in ene heb je geen middelbareschooldiploma kinderen meer... en gut wat was het spannend en wat een ontlading als we te horen krijgen ‘geslaagd!’ - dag middelbare school. En ja wat een diepe teleurstelling als je dat niet te horen krijgt - en je het wel zou verwachten, dat maakt het extra zuur.

Het leven komt niet in stappen volgens je wensen boekje.

Dat is een open deur, daar ben ik me bewust van, en wat we te vaak doen met open deuren, is ze te snel en te hard dichtgooien. Laat de deur openstaan en laat dat wat er doorheen wil, tot je doordringen.

Vol vertrouwen en met grote motivatie gaan we de toekomst tegemoet.

Als moeder sta ik meer en meer aan de zijlijn en de jong volwassenen meer en meer op hun eigen speelveld.

Het meegeven van een bewustzijn, waar je mee bezig bent, wat je verantwoordelijkheden zijn, waar je grenzen liggen, moreel besef - dat soort zaken - is niet de meest eenvoudige klus geweest en oh wat een voldoening geeft het als je met dankbaarheid kunt terugkijken... het bewustzijn komt, in mijn beleving, het meest tot zijn recht in de mate waarin je kinderen hun eigen keuzes maken. Sowieso dat ze ze maken, dat ze eerst het gevoel hebben dat ze geen idee hebben hoe en wat ze moeten kiezen en dan in ene toch een keuze maken.

Keuzes variëren in wel of niet eten wat de pot schaft, wel of niet die broek kopen, wel of niet naar het feestje gaan, wel of niet onderwerp spreekbeurt, wel of niet die bepaalde school, die bepaalde vrienden en ja uiteindelijk wel of niet die ene specifieke vervolgopleiding en ja aan welk instituut? Keuzes die hun toekomstige duurzame inzetbaarheid kunnen vergroten. 

Het hoeven niet altijd meeslepende grootse keuzes te zijn waar je voor staat.

Natuurlijk die zijn er wel en ze zijn heel belangrijk en waardebepalend voor je toekomst; het gaat ook over het maken van kleine keuzes en van het maken van keuzes die van grote en kleine invloed zijn. Zo kwam mijn dochter thuis met een piercing. We wisten dat dit er een keer aan zou komen, het is een wens van haar sinds groep 2 door een favoriete juf van haar... en ja, we hebben gezegd als je dit nog steeds wil als je 18 bent, tsja be my guest... en ja hoor, 18 jaar geworden en gelukkig gewacht tot na het centrale examen... en nu zit hij er dan, de piercing ... persoonlijk vind het het jammer en ik ben trots tegelijkertijd dat ze die keuze gemaakt heeft omdat ze het echt wel heel graag wil en zelf heel mooi vindt. En voor mij gaat het daar om in het leven: keuzes maken die je zelf gelukkig en blij en dankbaar maken...

Oké en dan ben ik nu heel erg benieuwd hoe jij je keuzes maakt, maak je ze? Stel je ze uit? Hoe werkt dat voor jou? Ik nodig je uit...!

Tjarda Dubois

Irisstraat 30
1214 ET Hilversum

T: 06 45 31 40 54
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK 32106097
BTW NL002072354B47

Social Media

Schrijf je in voor nieuwsbrief/blog

Algemene Voorwaarden | Privacy statement | © Dubois Mediation & Coaching