header blog
  • Start
  • Ken je het gevoel...?

Ken je het gevoel...?

duurzaam investeren in behoud van materialen

Om ergens volledig verantwoordelijk en dankbaar voor te zijn en

dat je daar veel voor over wilt hebben. Het verschilt per levensfase en per subject van verantwoordelijkheid.

Om een globale indeling te maken, stel ik het volgende overzicht voor,

zonder ook enige pretentie te hebben dat dit volledig en de enige maatstaf is:

Rond je tiende, twintigste zijn dat je huisdier, je vrienden en misschien ook wel je schoolresultaten, je sporten en andere hobby's en jezelf. Nog niet zozeer een eigen huis.

Rond je twintigste en je dertigste zijn dat je (studie)vrienden, studieresultaten, je start van een leven op jezelf, je werkresultaten en wellicht de eerste stappen naar ouderschap. Een eigen plek om te wonen wordt belangrijk.

Rond je dertigste en je veertigste zijn dat vrienden, financiën uitdiepen, schoolgaande kinderen en wellicht toekomstplannen voor verdieping op je werk. Een groter huis of een ander huis zou wel eens aantrekkelijker zijn gezien de overwaarde van je huidige huis of het niet meer willen huren. 

Rond je vijftigste en je zestigste zijn er wezenlijk andere verantwoordelijkheden te bespeuren. 

Althans dat geldt 100% voor mij... herkenbaar? Ik hoor het graag.

Mijn kinderen maken aanstalten om het huis uit te gaan.

Het (weer) hebben van een eigen huis als alleenstaande maakt dit eigen huis iets om op een dieper niveau dankbaar voor te zijn. Ik heb in het verleden al vaker een eigen huis kunnen kopen en dat voelde toch meer vrijblijvender, als een tussenfase voor iets anders. Mijn toekomst zag er ook minder strak uit destijds.

Nu voelt het echt meer als een totale ervaring in het hebben van een eigen verantwoordelijkheid. Het is een huis uit 1905, nu 113 jaar oud. Het is een feit dat vorige eigenaren/bewoners mijn huidige woning toch wel wat verwaarloosd hebben; er is veel achterstallig onderhoud vooral de hele achtergevel. 

Eind verleden jaar heb ik bewust de keuze gemaakt hier helemaal voor te gaan. Het huis verdient de aandacht die het nodig heeft om nog eens 113 jaar te kunnen blijven staan. Zodat mijn kinderen er later ook nog plezier aan kunnen beleven.

Duurzaam behoud van bestaande materialen, van de bestaande stapel stenen is het investeren in het verhelpen van het achterstallige onderhoud meer dan waard.

Isoleren en zonnepanelen heeft ook een gunstig effect op je maandelijkse uitgaven - het rendement op je investering valt hoger uit dan je vermogen op een spaarrekening laten staan. 

Een toegevoegde waarde, niet alleen in euro’s ook op spiritueel/emotioneel niveau.... ik hoop oprecht dat we hier een collectief van kunnen maken...!

De afgelopen maanden

(het duurt een tijdje voordat je een aannemer hebt gevonden, voordat offertes oké bevonden zijn en voordat werklui de tijd hebben, etc) heb ik een bonte verzameling aan werklui over de (buiten)vloer mogen ontvangen. Timmerlui, stukadoors, schilders, elektriciëns, monteurs, en dan ook de aannemers zelf.

Sales kan nog zo de processen gestroomlijnd beschrijven,

in de praktijk loopt het altijd anders.

Het loopt uit, onverwachte niet zo prettige zaken komen achter houten deklagen tevoorschijn, houtrot zie je niet aan de buitenkant, pas als je er in gaat wroeten... het weer zit niet altijd mee, de tijdsplanning wijzigt door .. nou ja ‘t wijzigt... 

Als het dan na bijna 3 maanden gereed is, dan voelt dat als thuiskomen bij jezelf. Het huis zelf is er niet groter door geworden en de achtertuin is nog even ondiep en smal!

Het uitzicht vanaf mijn tuinstoeltjes naar de gestucte en gesauste muren, naar de strak in de verf zittende kozijnen, naar de vernieuwde grotere dubbele ramen is elke keer toch een feestje.

Dat maak ik er echt van, met een lekkere maaltijd en een wijntje erbij...

Hierbij ben je uitgenodigd dit uitzicht eens te komen bewonderen...voor een goed gesprek, voor een kennismaking, voor een gezonde lunch?

Tjarda Dubois

Irisstraat 30
1214 ET Hilversum

T: 06 45 31 40 54
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK 32106097
BTW NL002072354B47

Social Media

Schrijf je in voor nieuwsbrief/blog

Algemene Voorwaarden | Privacy statement | © Dubois Mediation & Coaching