Levenskunst & Mediation

Levenskunst is de Kunst van het ‘beoefenen’ van een gelukkig leven in de breedste zin van het woord. Filosofie gaat over de kunst van het nadenken over zaken die juist een gelukkig leven bevorderen. En in Levenskunst komt het denken en het ervaren/voelen samen. Levenskunst is het doen waar je over nagedacht hebt. Mediation gaat over het terugbrengen van in oorsprong tegengestelde belangen (in conflict) naar samengestelde belangen (uit conflict).
In volgend ‘vierluik’ komen vier klassieke filosofen vertellen over hun visie op Levenskunst. Socrates, Aristoteles, Seneca en Epicurus.
SOCRATES EN DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN.
Niet zomaar vragen stellen, maar het kunnen stellen van de juiste vraag. De juiste vraag is die vraag die de kwestie raakt. Hij keek daarbij de kunst af bij zijn vrouw die werkzaam was als vroedvrouw. Zij faciliteerde bevallingen van anderen, en die parallel trok Socrates ook in zijn dialogen met gesprekspartners. Hij faciliteerde het vinden van antwoorden door het stellen van de juiste vraag. Dialogen konden heel lang duren, totdat in sommige gevallen de gesprekspartners zich zelfs in hun eigen staart beten… EN in veel gevallen ging de ander zich juist beter begrijpen dan voor het dialoog met Socrates.
Geboorte van Antwoorden
In mediation zien we dat terug in het doorvragen. Om te kunnen doorvragen moet je de ander eerst begrijpen. Dat kan alleen door te luisteren, door samen te vatten wat je gehoord hebt en door te blijven doorvragen (LSD) totdat de wederzijdse belangen op tafel komen. Door faciliterend de juiste vragen te stellen komen de conflicterende partijen organisch op de juiste antwoorden.
Socrates: the secret of change is to focus all of your energy not on fighting the old, but on building the new!
ARISTOTELES EN DE KUNST VAN HET JUISTE MIDDEN IN DEUGDELIJKHEID EN VOORTREFFELIJKHEID.Het juiste midden
Deugden zijn kwaliteiten als moed, vrijgevigheid, vrijwilligheid, zorgvuldigheid, vertrouwen, verantwoordelijkheid, bereidheid, integriteit, schoonheid, etc. Om in het juiste midden uit te komen heb je de ervaring nodig (empirisme) van de twee uitersten: het te veel van een bepaalde deugd en het te weinig; bijvoorbeeld om te weten wat vertrouwen is, moet je ervaren hebben wat het is om het niet te hebben (een vogel met hoogtevrees!) en om het te veel te hebben ervaren (is overmoed).
In mediation zien we dat ook: aan het begin van een traject staan de twee conflicterende partijen ver uit elkaar en door het transformerend vermogen van de mediator is het de bedoeling dat de twee partijen de gemeenschappelijke belangen gaan zien en ervaren.
Het vinden van gemeenschappelijk belang
SENECA (DE STOÏCIJNEN) EN DE KUNST VAN MATIGHEID, ZELFREFLECTIE EN JE INNERLIJKE RAADSHEER.
Je zelf vragen stellen (in feite in dialoog gaan met je innerlijke raadsheer) over je eigen gedrag: wat is jou aandeel en wat kun je bij de ander laten.Zelfinzichts
In mediation willen we juist bereiken dat de conflicterende partijen hun eigen aandeel scherp krijgen, de ballast kunnen loslaten door ondersteunende interventies van de mediator en weer kunnen focussen op wat echt van belang is. Door interventies uit de gedragspsychologie, uit de coaching en uit alternatieve bronnen zet ik de partijen aan het denken. Over hun eigen aandeel zodat ze weer als partners verder kunnen. Toekomstgericht en oplossingsgericht bezig zijn en de resultaten worden door de partijen zelf ingebracht.
Uit elke klein zaadje van een hele grote boom groeit altijd weer een nieuwe boom uit. Maak van tijd je vriend.
EPICURUS EN DE KUNST VAN HET GENIETEN.De tuin
Nagenoeg elke filosoof zette zijn eigen school op, een plek waar mensen bijeen kwamen om te filosoferen, om elkaar te voeden en van elkaar te leren. Aristoteles creëerde zo het lyceum en Epicurus richtte zijn school op in zijn tuin. Iedereen was welkom in zijn tuin, opmerkelijk in die tijd waar alleen mannen deelname hadden aan openbaren dialogen. In de tuin van Epicurus waren dus ook vrouwen, kinderen, slaven en dieren welkom. Als je dieren welkom heet, dan ga je die niet opeten (de basis voor het veganisme). Van de omgeving om je heen gebruik je dat wat je nodig hebt om een gelukkig leven te leiden.
Toekomstgericht
In mediation zie ik dat terug in het welkom heten van de partners aan de mediation tafel. Samen kunnen we genieten van het behalen van het resultaat zonder er aan gehecht te zijn. Als mediator maak je gebruik van dat wat er verteld wordt. Je geeft terug dat wat er anders onbespreekbaar zou kunnen blijven.
Heb jij als lezer van deze (lange) blog opmerkingen, vragen, toevoegingen, etc, dan vind je hieronder ruimte om dat voor anderen achter te laten. Hoe meer we met elkaar delen, hoe meer we met elkaar kunnen vermenigvuldigen. Ik hoor graag van jullie!