header blog
  • Start
  • Tips om conflicten op de werkvloer aan te gaan

Drieluik deel 3 - Tips en overwegingen: wat brengt een conflict mij?

Uit het drieluik is dit deel 3 - Tips en overwegingen wat je uit je conflictsituatie kunt halen?

Overweeg eens het volgende:

Houd het conflict op de inhoud en niet op de persoon - klinkt logisch en wordt toch vaak onderschat!
Is het conflict echter niet ‘op de inhoud’ op te lossen, dan heb je te maken met een conflict op de relatie. Daar ligt daar ook de oplossing.

Bij een conflict voel je een bepaalde spanning tussen een aantal overwegingen: ga ik voor mijn belang of ga ik voor het gezamenlijk belang; assertief versus coöperatief. Wat heeft jouw voorkeur?

Onderzoek je conflictstijl. Net als we een leerstijl, een omgangsstijl en een relatiestijl hebben, zo hebben we ook een stijl waarmee we conflicten aangaan en/of oplossen. Herken je jezelf in het forceren, in het vermijden, in het toegeven, in het vinden van compromissen of in het willen samenwerken bij het willen oplossen van een conflict bij jou op de werkvloer?

De andere partij heeft natuurlijk ook zijn eigen conflictstijl. Welke conflictstijl schiet bij jou meteen in het verkeerde keelgat? Waar ligt je allergie, waar ligt je uitdaging en je valkuil?  Van welke stijl zou jij graag meer willen hebben?

En wat kun je dan doen om daar meer van te gaan ontwikkelen? Hoe meer je bekend raakt met de verschillende stijlen, hoe beter je met verschillende gedrag van de ander kunt omgaan in het oplossen van het conflict. Je hoeft jezelf niet geheel aan te passen aan de stijl van de ander, je kunt wel vanuit kennis en kunde op het gedrag van de ander zo reageren dat de ander zich herkent en zich erkent voelt. Je zult zien hoe snel het conflict op de inhoud op te lossen is, zonder de relatie geweld aan te doen.

Samenvattend zou je de vijf verschillende conflictstijlen zo aan elkaar kunnen rijgen:

  • wanneer er tijdsdruk mee gemoeid is en je bent overtuigd van je gelijk is forceren een optie;
  • is de situatie minder spannend en belangrijk voor je, zou je kunnen overwegen om deze keer toe te geven aan de ander;
  • weet je bij voorbaat al dat je nagenoeg geen invloed hebt op het verloop van het conflict dan zou vermijden wel eens een prettige manier kunnen zijn;
  • merk je dat jullie belangen relatief niet zo’n grote rol spelen, overweeg dan het voorstel om een compromis te sluiten zodat jullie beiden er een win-win aan over houden;
  • heb je de ander echt nodig bij het oplossen van dit conflict, stel voor om er samen uit te willen komen door te gaan samenwerken. Dit voorstel vraagt veel van jou om het in te brengen en weet ook dat het veel van de ander vraagt om er aan mee te willen werken. Wanneer de belangen zo groot zijn, heeft deze stijl wel de meeste kans van slagen.

 

Er zijn vast nog veel meer tips te verzinnen, die je voor jezelf bedacht hebt om met conflicten op je werkplek om te gaan. Verzamel ze en deel ze. Zo maak je niet alleen jezelf blij, ook de ander maak je hiermee blij en tevreden. Een goed gevoel!


Bron: ‘Conflicten, hoe ga je ermee om?’ van Annemieke Nijman – uitgever Thema

Tjarda Dubois

Irisstraat 30
1214 ET Hilversum

T: 06 45 31 40 54
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK 32106097
BTW NL002072354B47

Social Media

Schrijf je in voor nieuwsbrief/blog

Algemene Voorwaarden | Privacy statement | © Dubois Mediation & Coaching