Waarom ík? Waarom ik níet?

Op een gegeven moment vroeg ik haar: heb jij niet het gevoel dat je je zelf afvraagt: waarom ik? “Tjarda”, zei ze, “1 op de 8 vrouwen krijgt te horen dat ze gediagnosticeerd is met borstkanker. Ik heb sterk het gevoel waarom ik dan niet?”.
Dat kwam bij mij binnen. Ik voelde haar kracht, haar acceptatie in, voor haar, Gods Hand en bovenal voelde ik haar onbetwistbare overlevingsdrang en totaal geen verzet.Onlangs las ik in het Tijdschrift voor Coaching een artikel over een coachingsmethodiek ‘Zingevende Gesprekstechnieken’, over hoe je je cliënten het beste kunt begeleiden bij zingevingsvraagstukken.
Je cliënt vraag zich dan af “Waarom Ik?” bij het horen van, wat wij doorgaans als drastisch bestempelen, ingrijpend nieuws. Dit kan een echtscheiding zijn, een relatiebreuk, een (dreigend) faillissement, een verlies van een dierbare, een ontslag, vul maar in waar we allemaal mee te maken kunnen krijgen op onze reis van baby via puberteit en adolescentie tot bejaard.
Op dát moment dat ik dat las, zat ik weer aan het tafeltje bij mijn vriendin in de achtertuin, in de zon, aan de thee. En ik hoorde haar weer zeggen “Waarom ik niet”.
Ik realiseerde me het volgende:
- Als je tegen je zelf zegt “Waarom ík?” zet je jezelf in de ‘slachtofferrol’.
- Als je daarentegen tegen je zelf zegt “Waarom ik níet” doe je jezelf een groot cadeau door jezelf in de ‘reddersrol’ te plaatsen.
- Zowel de slachtofferrol als de reddersrol zijn onderdelen van de dramadriehoek, waar ik je in de blog van volgende week meer over ga vertellen!
Ervaar het verschil.
Is je nieuwsgierigheid geprikkeld naar mijn aanpak in het algemeen en/of heb je een vraag in het bijzonder?
Laat een reactie achter hieronder of neem rechtstreeks contact met me op.
Benieuwd naar meer? Graag zie ik je terug volgende week!
Mijn motto is: gebruik LSD, gedraag je als een OEN, doe GEK en laat bovenal OMA thuis. Daarover óók meer in een volgende blog…!