header blog
  • Start
  • Werkgeluk, niet zonder spanning

Werkgeluk, niet zonder spanning

Werkgeluk niet zonder spanning

Werkgeluk in acht stappen (bron Happinez @ work) niet zonder de nodige spanning (bron ‘Je passie volgen op de werkvloer slecht plan’ RTL nieuws).

  • Leef je talent.
  • Omarm je waarden.
  • Ontdek je betekenis.
  • Vind je flow.
  • Blijf in balans.
  • Laad je op.
  • Luisteren naar je lichaam.
  • Zoek anderen op.

Het klinkt zo gemakkelijk he, doe werk wat je leuk vindt,

waar je blij van wordt en loop de weg naar werkgeluk. Je helemaal senang voelen bij wat je dagelijks, dag in dag uit, wekelijks doet. En daar je leven mee vormgeven, is wel heel super om te doen. Het artikel uit RTL Nieuws haalt een quote aan van wijlen Steve Jobs ‘de enige manier om fantastisch werk te doen, is door te doen wat je echt leuk vindt; als je dat nog niet gevonden hebt, blijf zoeken, don’t settle for less’. Echter onderzoekers tonen aan dat dit toch wel een erg simpele voorstelling van zaken is. Plezier in je werk is niet de enige sleutel tot werkgeluk.

Geld verdienen is een energie dat zich uitbetaald in het verzilveren van je talenten.

Doe je dat dagelijks, wekelijks dan kun je je leven gaandeweg vormgeven door de verdiensten van je eigen talenten.

Dus doen wat je leuk vindt en daarnaast blijven ontdekken hoe het anders zou kunnen, blijf investeren in je ontwikkeling, in je ambities, in je talenten om gemotiveerd te blijven bij het doen wat je echt leuk vindt. Dan kun je ook de tegenslag aan, die er ongetwijfeld ook bij komt kijken. Opeens iets niet kunnen, of opeens het gevoel krijgen is dit het nog wel? Dat hoort er ook bij om te reflecteren op je gemaakte keuzes.

Een talent is iets waar je goed in bent, leef je dit talent uit in je werk,

dan volg je ergens ook je passie, en je krijgt er energie van. Deze energie zet zich voort in je motivatie om je te blijven ontwikkelen om deze talenten en nog nieuw te ontdekken talenten in je werk te transformeren naar werkgeluk. Niet alleen je passie volgen levert je werkgeluk op, maar de kunst om te blijven groeien en zien van mogelijkheden levert je een meer fundamentele vorm van werkgeluk op. 

De spanning is nodig bij elke groei, bij elke ontwikkeling, bij elke stap die we zetten.

En dat doen we elke dag, en dat al vanaf onze dag 1. Dit is terug te vinden in de theorie van het hebben van een statische mindset of een op groei gerichte mindset.

Met een statische mindset zie je passies en interesses als een gegeven, als iets dat je hebt en dat is het dan. Heb je het gevoel dat je in het bezit bent van een op groei gerichte mindset, dan zie je de mogelijkheden in alles om je heen, en zie je je ontwikkeling en groei als een vanzelfsprekendheid. Deze tweedeling, dit spanningsveld, vindt ook zijn weerslag in het hebben en behouden van je motivatie om iets te leren dat nodig is om je werk met plezier te blijven doen en daarmee je eigen werkgeluk ook te creëren en te behouden.

Ghandi sprak ook de wijze woorden uit ‘

Als je doet wat je echt leuk vindt, dan hoef je nooit meer te werken’ en dat klopt ook, alleen dient dit wel aangevuld te worden met een getrainde frustratie- motivatie spier. Niet alles kun je vanaf dag 1 goed dan wel perfect. Niet alles gaat zonder slag of stoot.

Reflecteren op werkgeluk wordt je gemakkelijk gemaakt als je je mijn meetlat A.A.R.D.E eigen gaat maken.

In vijf stappen: 

1. Sta even stil hoe het met je Energie voorraad zit. Krijg je energie van je huidige functie of kost deze je energie? Wat ervaar je aan het einde van een reguliere werkdag?

2. Omschrijf de Dynamiek in jezelf en om je heen. Ervaar je meer onrust dan gewoonlijk? Daalt je motivatie bij wat je aan het doen bent? Kortom hoe zit het met je frustratie-motivatie spier? Verslapt ie of is ie nog strak in het velletje? 

3. Reflectie is het toverwoord bij even stilstaan en voelen hoe die ‘spier’ er bij hangt. 

4. Waar heb je de afgelopen tijd (onbewust) je Aandacht aan gegeven? Waar heb je Aan geDacht? 

5. De meest controversiële stap is te zien dat waar je je Aandacht aan gegeven hebt, je onbewust hebt Aangetrokken. Metaforisch kun je dit zelfs terugzien in de kleding die je de afgelopen tijd hebt Aangetrokken...

Vb: zit je wat minder prettig in je vel, voel je je energievoorraad slinken en de dynamiek is uit je lijf verdwenen, ben je eerder geneigd vooral onprettige zaken te zien om je heen. Zo trek je in essentie nog meer een onprettig gevoel naar je toe, waardoor je je nog energiek voelt enz... Omgekeerd geldt natuurlijk ook: prettig gevoel in je zelf, je energie stroomt, je dynamiek werkt aanstekelijk, en je trekt meer prettig gevoel aan waardoor je er ook aandacht aan blijft geven, enz...

Ik zou hier graag Ronde Tafel gesprekken over willen organiseren. Wie wil er met mij meedoen?
Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel/app naar 06-45314054.

Tjarda Dubois

Irisstraat 30
1214 ET Hilversum

T: 06 45 31 40 54
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK 32106097
BTW NL002072354B47

Social Media

Schrijf je in voor nieuwsbrief/blog

Algemene Voorwaarden | Privacy statement | © Dubois Mediation & Coaching